neděle 7. prosince 2008

tapiocove palacinky se sunkou a se syrem..


Tady je maly navod na tapiocove palacinky - chude, ale dobre jidlo vyrabene ze skrobu manioku (tapioku). Nevim do jake miry se to v cechach da sehnat, ale udajne se pouziva pri bezlepkove diete tak snad nejak jo. Tady je to jedna z nejlevnejsich veci - kilo stoji zhruba 2RS a da se z toho udelat desitky palacinek :)

Do hrnce nebo misy dame "goma de tapioca" - tj. tapiocovy skrob, jemne osolime a pridame trochu vody.

Dobre promichame, skrob nam zacne delat hrudky, ktere nejdriv rozemneme v rukou a pak propasirujeme pres sito. Na sporak mezitim dame panev a zacneme zahrivat na sucho, bez oleje stejne tak bez vody, na mirny plamen.

Nasypeme hotovou tapiokovou smes ze skrobu do panve a vytvarujeme z nej zcca 3-4mm placku v podstate jakykoliv utvar co drzi tvar..

Behem chvilky zacne palacinka drzet pohromade, ohrejeme ze obou stran a na jednu stranu polozime napln. Muze to byt cokoliv - tohle je uplne nejzakladnejsi verze treba se sunkou a se syrem.

Po chvili placku prehneme vejpul takze nam vytvori kapsu, jeste ohrejeme chvili z obou stran. V momente, kdyz zacne syr meknout nebo samotna palacinka ma tendenci menit barvu, je hotovo, vyndame a servirujeme :)


Je to hrozne jednoduchy, levny a dobry jidlo, ktery se da pripravovat na X zpusobu, placka je dobra i ke kafy bez niceho, da se do ni nacpat treba spenat, houbova smes, maso, sladke, syry nebo rajcata a jina zelenina. Mnam !

2 komentáře:

Michal Sänger řekl(a)...

Je tohle ta mouka? http://www.cajkorenikuskus.eu/eshop/index.php?a=detail&d=229

Tigre Collazos řekl(a)...

neni - ona je to mozna moje chyba - problem je v tom ze ta spravna tapioca neni mouka (tak ji sice obcas hloupe a ze zvyku prezdivam ja), ale maniokovy skrob - v konzistenci mouce podobne.